February 25, 2010

picnic @ desa tercinta...


gigih ok lepas je sampai dari KL mengharungi jem2 yang ada, esoknya pulak aku bawak adik2 aku blk kampung kat kedah nun... coz papa tak cuti lagi. so kami balik dulu and boleh stay sane lama sikit.

ahad tu gerak balik kedah Alhamdulillah sangat2 sebab tak jem. kalo tak masak aku dalam kete tu 2 hari beturut2 jem. mama and papa pulak balik kampung hari selasa.

sampai2 je kampung rest2 lepak2 with my cousins. FYI, aku sorang ni je ha yang besar. yang laen sume masih bersekolah lorh...bosan je jadi cucu sulung terlebih awal nih... nasib baek ade auntie yang muda..so boleh jadi kawan la time blk kampung.

esok hari nye pulak Cik Na ajak pergi berkelah a.k.a picnic... kami sume suke kot.. kitorang siap bawak Nasi Lemak lagi. tapi makan tengahari le. idak le kitorang pagi2 dah terjun dalam air terjun tu kan...


kitorang pergi Hutan Lipur Bukit Panchor. sape2 yang dok belah2 kedah or utara perak maybe tau tempat ni...

I've been there before.. banyak kali jugak la.. time sekolah kat MRSM dulu pon ade penah datang camping kat sini... tapi now dah banyak gile berubah. siap nak naik chalet lagi. under construction skg...

maju maju....


pergi satu kereta je...sumbat ha 9 orang masuk dalam tu... tu pon termasuk my beloved grandma ok... itu pon nasib baik pakcik aku tak pegi sebab keje, kalo tak... confirm tak muat kene bawak 2 kete...

::Fatin Nur Emilyn::



tengok..... aku and tasha hanya berselipar jepun. selipar toilet lak tu...hahahaha... saje je tajut ilang n basah selipar2 mahal we ollss.... uh puh-lissss la mira jgn nak gedik sangat macam selipar ko tu harga beribu...

::sesi badak2 merendamkan diri::

time ni aku and tasha also with angah (my adik) dah naik dah... dah kecut ok sejuk... korang nampak tak siap bawak satu periuk nasik lagi tuh... bukan nye reti nak masukkan dalam tupperware ke ape kan, main angkut je rice cooker tu sonang kije...


ni pulak kejadian yang melawakkan... aku tengah nak amek gambar nenek aku nih, pastu tasha boleh plak dok wat "ecece....alalalalala...." camtu. nenek aku pon tak tahan ar nak gelak kan. then terus tersnap. dapat haa capture. mmg terbaik la gambar ni... I miss You nek!!!

selesai makan, mandi, tak terus salin baju dulu.... kita kasi camwhorring dulu... then balik umah je sume kepenatan.... tidoooo....

mentang mentang la kan....


mentang-mentang la kan cuti CNY aritu agak lame campur weekend skali, sume orang berpusu2 blk kanpung ye... tak bagi can langsung aku nak balik kampung dengan aman dan tenang..

please please please tolong la korang bayangkan betapa jem nya hari sabtu before CNY tu...aku yang gerak from KL pkul 11 pagi pon jem. ada orang cakap pkul 6 pagi pon je. abes tu pukul berapanye yang tak jem???


bayangkan la.... (cepat cepat baik korang bayangkan sekarang), aku masuk tol from Jalan Duta, selama sejam setengah aku baru sampai rawang. yang sepatutnya hanya makan masa 20 minit je kot kalo ari2 biasa.

geram geram... dah la bawak manual, lagi la patah kaki aku nih..



korang tengok je la orang yang nak berenti kencing kat RNR pon sampai keluar ke highway dah parkingnye...

parah2... PLUS tolong la buar 5 lane kat semua highway. mungkin baru tak jem kot.

cuba teka berapa lama aku amek masa dari KL nak ke Ipoh yang sepatutnya 2 jan or 2 jam setengah tu???

jawapannye 5 jam lebih ok!!!! yes 5 JAM.

February 24, 2010

I*A CNY Dinner...


Dinner raya... hehehe...was held at KLCC. Spring Garden KLCC. Its a halal restaurant ok. sebab tu we olss pegi.

mulenye ingatkan dinner tu malam kul 8.30...bile hari kejadian datang ofis baru cek balik email yang we olls dapat tu tgk2 kul 6.30. dah la dengan tak bawak baju salin nye kan.. mmg nak balik pon tak sempat la...

aternye.... pakai baju ofis je la g KLCC nun haa.... dah la uniform. satu hal pulak seragam ramai2.

::the entrance::


first session mesti la yee sang kan... not bad la sedap jugak kat tmpat ni.. but sesetengah food je ok.


yang aku bulatkan ijau tu adelah tangan aku..kekekee.... nak jugak tunjuk...

::This is my Bos::


yatie and aisyah with abang my Boss. so childish cara die buat peace tu.. hahahaha... suka la tu kan ecah??

dan ini pulak cubaan menjadi comel.. hehehehe

and the crowd

habis...


tetibe je aku dah abes buat entry pasal Singapore second time visit tu... macam blank. plus seluruh gambar singapore yang dicapture dari Handphone, ilang. diulangi... HILANG...

dah transfer masuk komputer umah, then transfer masuk pendrive bawak balik kl bukak2 kat miss lappy takde. yg dlm memory card handphone pon dah delete. kat umah punye computer pon memang takde ah sebab aku cut. bukan copy. pandai sungguh kan...

ni sume masalah pendrive bervirus! shialan.....ggrrr......

tu la pasal nye stop disini aje entry2 pasal singpore. kalo tak ade lagi nk tayang makanan2 atas bus yang we olls naek, tapi tak dapek la non ye...
FYI. aku naik bus Odyssey pegi singapore. layanan tip top! mak suke...

February 23, 2010

Bali Thai...


bla bla bla bla... sumpah banyak entry pasal makan je compare entry jalan2. sebab nye??? tempat2 makan and makanan yg kami makan sedap2 belaka noxs. rugi oh sape yg perut kecik. nasib baek aku perut besar. rosak diet.

second last nite we all kat Singapore, Marketing manager company tu bawak kitorang dinner kat satu mall ni. IMM tak salah aku. jauh jugak la dari hotel kitorang and office. about half an hour driving kot.

then kami makan kat restaurant Bali Thai. indonesian and thai style. FYI, manager yg bawak kitorang tu chinese. but she is indonesian actually. tapi dah lame dok Singapore, die dah jadi warganegara Spore.


kuda pon ada tengah2 restaurant ni.


ada jugak exclusive side. macam ke dalam sikit tempat ni. kitorang duduk kat luar2 yang biasa2 je la... yang side dalam tuh mesti kena book punya.


Helen do all the order except air la kan. matiklah kitorang kalo die order mende merepek2. tak selera kang nak makan.


makanan first yang sampai! taaadaaaa.... KERABU MANGGA. terbaik lah. the best kerabu mangga ever. tak masam sangat tak pedas sangat. crunhcy2 lagi ok.


ikan siakap

sotong bakar

tomyam seafood

ada lagi macam ayam pandan, fishcake yg gemok2 not like normal fishcake, keropok and nasi putih. hehe...takkan la nasi putih pon nak amek gambar kan. makanan yang tak sempat di snap tu sampai lambat, tu yang tak snap. ngah kusyuk makan. tee heee....


HELEN! shes like my mama... muka dia sikit2..tapi sikit2 je. dia makan kalah papa makan ok. i mean bukan la buruk lantak. tapi ikan2 punya tulang sume die gigit kasi abes. bagus! tak membazir.

the dessert ~ sticky rice wit mango.
(pelam dgn pulut daaa...)


nah korang compare sendiri before and after... haahahaha...gile kenyang. tak habiskan nnt cakap kite tak sudi la ape kan. so terpaksa abeskan sume walaupun terlalu kenyang. ALASAN semata2. padahal memang bole masuk lagi je pon. kekekekekeke....


Singapore River Cruise...


after Merlion Park, kitorang ade sesi lain pulak. ianya adalah menaiki bot. hahaha gila skema ayat menaiki.. SD15 per pax. it is return ticket ok. kalo halfway nak brenti kat mane2 ke kan SD8 je.

::utamakan keselamatan::

::ni la bot kitorang:: lets go bebeh!

::Merlion view from the cruise::


::ok malas nak tulis lagi dah::







hahahahaha...gambar saje?? paham2 la dah takde idea nak tulis ape nok. nak termuntah aku tgk gambar2 singapore ni dah... korang layan je la k. daaaa....


February 22, 2010

MERLION again...


again for me la... but this is the first time for Yatie. my officemate yang datang same training dengan aku.

sorry ye readers. entry akan berderet pasal training visit to Singapore ni sebab aku nak abeskan cepat2. malas nak simpan simpan lagi. so average 3 entry sehari ye. maybe for this week je la. kang next week kembali haru biru balik blog aku ni kejap ade entry kejap takde kan. tee heee...
nothing to story. just a normal trip there. we was accompanied by Cheng from Singapore. biasa biasa aja dong!


::happy me:: (not happy meal ok.)

::one or full??::


pose Yatie ni aku yang suh die wat ok... hehehe...menjadi la jugak kan..


us with our tourist guide. after Merlion ni, kami ade pegi tempat lain lagi. next entry ok... :)


first cuisine...


last two weeks punya entry kan ada aku buat pasal Anjappar. itu bukan first mkanan kitorang makan kat Singapore. entry ni baru betol. first thing yang we kitorang try kat Singapore is Indonesian food. Nasi padang. act kat KL pon ade kan. tapi saje je la nak try yang kat Singapore kan.

name pon dah name burung terkenal kat Indonesia sana nun kan... memang kena lah name dengan retaurant nih.

::the entrance::

::the interior::

it was simple but nice. cantik. aku suka.


kitorang pilih sikit2 je. taknak la banyak2 sangat kan, sebab nnt confirm tak abes. dah tau sangat dah perangai aku. sebelum pembaziran berlaku, baek aku beringat siap2. tee heee....


kitorang amek sotong masak pedas, udang masak pedas, ayam goreng berempah, gulai lemak telur, terlur dadar and begedil. plus watermelon and apple juice. apple juice die masam sangat la. tak suke. :(

and seperti yang dijangka, makanan yang ade pon tak abes. hihi. super duper kenyang ok. memang dah tak larat nak sumbat masuk perut lagi dah.



and last but not least, we had a cendol as our dessert. kami share saje. takut tak abes nnt. takat share pon tak habis kan. tapi cendol die memang terbaik lah. lemak berkrim.

kalo datang singapore, try la cari. yg we ollss pegi ni kat orchard road je, dekat dengan hotel. tapi tak ingat dalam mall yang mane.

kat Mesia takde kan restaurant garuda ni??? ke aku je yang tak tau if wujud pon...