November 4, 2012

Amanah..


Alhamdulillah...
Selamat melahirkan seorang baby girl.

D.O.B: 1/11/12
P.O.B: Hosp Raja Permaisuri Bainun
Berat: 2.9kg.
Normal delivery...

Amanah Allah buat kami suami isteri.
Akan kami jaga amanah ini.
Dia nyawa kami sekarang...


October 30, 2012

Still standing...


Ahkak tak beranak lagi ye deq non...
Still standing ni haa..

Tapi dah kat ipoh. Tunggu masa je.
Hubs dah balik KL ahad lepas sbb kena keje la.
Aku dah start cuti smpai next year January.
Sekali harung dengan clear annual leaves.

Update terkini?
Almost 40 weeks.
Badan dah berat gila aku rasa.
Nak bergerak pun tersangat la susah.
If duduk atas sofa, nak bangun pun kena ada orang tolong tarikkan.
If dulu, hubs la jadi mangsa kena tarik2 aku bangun.
Tp since sekarang dah kat kampung ipoh, adik la mangsa aku.
Nasib kau la dik Along kau dah berat sangat ni.

Perut memang senak je rasa sebab mcm full gila ha.
Kadang tu duduk pun x selesa, baring pun susah.

Takpe, demi mu Anak.


October 4, 2012

36 weeks esok....


esok genap aku 36 weeks...
dah boleh kira full term ke belom ni eh?
tapi if tak cukup full term lagi pun risau2 jugak kot2 terberanak awal..
dah la first time kan, memang nervous nye Tuhan saje yang tau.
At the same time, tak sabar nak jumpe baby...

preparation semua Alhamdulillah dah cukup kot.
just nak tunggu tilam kekabu and breast pump set sampai je.
beli online je sekarang, klik klik bayar bayar, tunggu abang posmen je.
insyaAllah semua tu dapat next week kot.

u know what, barang baby tak habes basuh lagi...
aritu basuh baju2 je, last weekend was fully occupied, so takde masa nak basuh2.
tapi takde la banyak pun yang tinggal.
lampin, receiving blanket, tuala, and barut je belum basuh.
harap2 sempat la... malam ni or malam esok.
tu pun hubs yang basuhkan... aku tolong sidai je.
nak harap aku dok mencangkung dalam bilik air harap maaf la yer....
nak dok mencangkung kencing pun mak dah tak koser, ni kan pulak membasuh. :|

semoga semuanya dipermudahkan la. Amin...
ade mane2 mommies yang dah nak bersalin jugak ke?




September 25, 2012

sakit tekak vs heartburn



Sekarang ni aku kerap rasa sakit tekak.
Die bukan macam sakit tekak batuk ke apa, tapi rasa mcm melecur tu.
Bahasa nak propa je ‘melecur’ kan… tapi itu la hakikat yang aku rasa.
Heartburn takde plak rasa. Kat tekak ni je…
Dulu ade la jugak rasa heartburn tu, tapi sekarang memang totally takde.
Sakit tekak je. T______T

Padahal bukan tak minum air masak. Sehari kat ofis je 2liter aku telan.
Satu tumbler penuh before lunch, tu pun kadang2 pukul 11 dah pegi topup lagi.
Satu tumbler penuh jugak after lunch.
Kat rumah tu anggaran je la 1 liter jugak sbb aku siap letak air lagi tepi katil.
Malam2 bangun kencing pun aku minum lagi.

3liter sehari tak cukup ke untuk pregnant mommy???
Musykil aku kalo tak cukup. Abes berapa liter yang cukup???
Yang takat 3 liter sehari ni pun aku rasa pundi kencing ni macam nak pecah.
Jalan terkepit2 geli2 je rasa kat pundi kencing aku. Ni kan pulak nak suruh topup minum lagi.

Eh betul ke orang cakap kalo asek rasa geli2 je kat dalam perut or ari-ari tu, maksudnya anak rambut lebat.
Sebab rambut dia tu la yang buat geli. Betol ke??? Fakta ke auta ni???




September 24, 2012

Current Situation



morning morning....
lama tak menulis... bukan sebab apa pun, sebab penyakit M dah kembali.
plus badan memboyot ni cepat sangat penat nya...
tu pasal takde masa nak mengadap PC tulis2 bagai ni...
bloghop pun dari tab sajo... malas nak duduk kat PC. online kat tab senang kan, baring atas katil je.

entry ni ngam2 sebulan dari entry bulan lepas. ngeh ngeh ngeh....
sekarang ni aku dah 34 week nak masuk 35 weeks dah....
adalah sangat nervous ok... sebabnya, sepupu hubs yang due date 14/10/2012 dah bersalin last 2 weeks.
tapi dia bukan first baby la... but stilllll, awal kot...

skrg ni bila perut aku sikit2 sakit ke, apa ke, aku dah mcm cuak terlebih...
siap tengok jam bagai. tapi takde sakit ape lak lepas tu... hehehe... saje nak propa je..


barang baby ada yang tak abes beli lagi... baju lampin napkin selimut sume dah siap la...
yang macam barang2 mandi, feeding accessories, travelling items, and baby grooming je ada yg tak settle lagi..
dis weekend la ingat nak setelkan sume. barang2 aku nak pantang pun ada yang tak beli lagi.
buatnye terberanak awal tak pasal je...

baju2 pun dah siap basuh cuci sume. tak packing je lagi...
beg baby pun xde nak packing camno kan???? hehe ok weekend ni pegi beli.



kaki sekang memang macam kaki gajah dah aku rasa.
aku ni naik kat bahagian bontot kebawah. pls dont imagine macamana besar cik von and paha aku.
betis apatah lagi. tengok je la gambar kat atas ni.
hubs tengah urut kaki si isteri. besar pahala suami InsyaAllah...
nak dok bersila pun susah, apatah lagi aku nk urut kaki sendiri, potong kuku bagai kan...




ok la till then.
bila ada masa and ada mood lagi aku tulis lagi...
;)







August 23, 2012

Khamis - Isnin


Khamis pegi.

Isnin baru balik.

Vacay mood!



August 16, 2012

Bebelan di petang Khamis...


Hye uolss. Dah start cuti ke? iolss xcuti pun this week.
Sampai Jumaat kena kerja. Sebabnya raya tahun ni di rumah mertua.
So KL sajo. Tu yg x amek cuti awal tu. Plussss, AL pun dah tinggal sikit je.

Mood raya dah berkobar2 ni. Rasa macam nak mc je esok. Hahaha...
Nak dok rumah, hias2 rumah, kemas apa yang patut kan.
Cermin yang beli dekat ikea aritu pun xtampal lagi kat dinding.
Malam ni kot buat. Tu pun kena pegi beli double sided tape yang agak kuat sikit.

Macamana korang punya raya preparation?
Aku biasa2 saja. Bersederhana. Tak banyak benda baru pun.
Tapi meriah part kuih raya je. Nak tau kenapaaa?
Meh nak cite...

Gini kisahnya. Aku n hubs dua2 order biskut raya tak bagitahu each other.
Bagus kan?
End up aku bawak balik 5 jenis, hubs bawak balik 6 jenis.
Nasib baik la campur2 bukan semuanya biskut. Ada kerepek, kuih siput and kacang ape tah.
Ok la bole tahan lama. Ni pun nak lantingkan 2 3 jenis kat umah MIL or umah mak aku je.
Tak terhabis kang if letak kat umah aku.

Tadi MIL ada called. Tanya aku reti balut ketupat palas tak. Sbb ada orang order dekat200pcs ngan dia.
Mane la acik tahuuu... :-/ (ketupat MALAS aku tau la)
Sembang2 pok pek pok pek trus dia cakap aku tak payah masak apa nanti raya.
Means rendang semua dia buatkan. Untuk bawak balik umah kitorang pun dia buatkan.
Aku cakap la, tunggu la kitorang balik sana dulu, boleh aku tolong kan, tapi tau ape yang aku dapat?
"tak payah la, mira bukannye larat pun"

Ya right. Aku dok masak sikit pun dah tercungap2.
Baik kan MIL saya? Teeeheeeeeee (senyum leborrr sampai ke telinga)



Salam Aidilfitri

Jika ada perkataan saya disini yang menyakitkan hati.

Bila ada tulisan-tulisan saya yang tak sedap dibaca.

Bila ada kelakuan saya seperti lupa usia dan menyakitkan mata.

Jika ada kata membakar lara menusuk hati.

MAAF ZAHIR & BATIN KU POHON.


August 14, 2012

Sad...


Sedih.

Interview kastam gagal.

Been thru thick n thin nak menempuh semua 3stage tu.
Tapi gagal jugak.
Really frustrated. Xde rezeki mungkin.

DIA tahu mana yang terbaik untuk aku.

"mungkin kita ada tertinggal sesuatu kot" ayat hubs sambil pujuk bila aku menangis teresak2....

Ye. Tak ada rezeki. Redha.

August 13, 2012

Finally update!!!

Been busy lately... So sorry! Tu pasal xde update hape pun.
Memang lepas berbuka je dah x larat nak duduk mengadap pc buat entry bagai.
Nak bloghopping pun dari tab je, tu pun atas katil lepas tu tetido.

Dengan nak buat preparation raya nye lagi. Haishhh...
Kemas rumah xpenah habis. Padahal duduk 2 orang je...
Tapi dengan meja computer printer sume kat hall ape cite.
Harus la raya2 ni sorok bawak masuk dalam bilik...

Last saturday pegi ikea. Itu pun pegi awal. Pukul 11 dah smpai sana and nasib baik sbb x ramai orang sangat.
By the time kitorang keluar je around 2.30 cmtu, pergghhhh sesak kereta saje nak masuk parking tak hengat ok. Ramai kot!

Then ahad memang kemas rumah sesajo. Tu pun halfway done baru.
Maklum la saya beraya di KL tahun ni. Semangat nak hias rumah kena lebih sikit.
And xbalik kampung kot this year raya. Sbb raya ke-5 je nak pegi vacation pulak... Teeeheeee... Suka suka!

Tengok gambar semalam pegi berbuka kat Bangi Golf Resort. As expected, memang sedap melampau makanan dia. Ni second time aku datang sini for Ramadhan buffet.

Ok till then!





Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

August 7, 2012

Recommended!



totally recommended!
Bangi Golf Resort.
worth untuk sape yang nak harga buffet yang agak murah.
makanan banyak terutamanya dessertttttt!!!! teringat2 creme brule die.
last week dah pegi dengan one customer ni. tp sorry malu nak amek2 gambar.
this weekend insy pegi lagi dengan kawan2 hubs.




August 6, 2012

Ketam ketam ketam...


ni menu hari ke berapa ntah... rasanya isnin or rabu lepas kot.
lama gila baru nak upload kat sini kann... belog lain berkejar2 nak upload entry buka puasa.

hubs ada beli ketam. kecik kecik je saiznye. ada dalam 13 ekor semua.
hari tu aku masak 7 ekor je. untuk kami berdua. sounds banyak kan???
tapi xheran la sebab laki aku memang hantu seafood.
dia boleh habiskan, dont worry. aku makan sekor setengah je kot berbuka tu. 
and time sahur makan lagi sekor. bayangkan the rest hubs yang habiskan.


resepi adalah di gugel. main campak2 je sebenarnya... 
cili blend, sos cili, sos tomato, paste tomyam and telur untuk kuah dia.
rasanya nama resepi ni sweet and sour kot... tapi boleh tahan sedap jugak tu. :))

pengat durian and agar2 tu adalah belas ihsan maksue aku... teeheee.... 
dah tak payah susah2 g beli dessert lagi dah. 
sediakan roti je makan ngan pengat durian yg super duper sedap itu.

menu hari itu:
- ketam sweet and sour
- ayam goreng (instant)
- sayur campur
- agar2 santan pandan
- pengat durian
- air jagung + air teh o panas

dah jadi kebiasaan aku kena ada air panas time berbuka sebenarnya.
kalo hentam aisssss je, mau lepas tu perut meragam semacam.

sekarang ni banyak main dish aku akan masak kat rumah.
beli kat bazaar pun yang side side dish je...
if tak sempat sangat baru la kitorang makan bungkus sume. tu pun kalo tak sempat sangat la...

pejam celik pejam celik dah masuk 17 hari kita berpuasa kan...
sekejap je dah nak raya... first time raya ni salam cium tangan suami mintak ampun. 
huwaaaaa! meraung tak agaknya aku nanti???



Flannel!!!


dah beli flannel untuk my baby!!!


tengok colour pun korang dah dapat teka gender baby kan???

ni beli last week kat Jakel KL. pegi tempat sesak tu semata2 nak pegi jakel je.
ni rm5.80 semeter. tengok kat nagoya rm5.50 tapi choice tak banyak. 
tu pun pegi nagoya kat kajang je.

then after jakel trus balik cepat2 sebab nak trus balik ipoh.
bawak sekali flannel ni balik ipoh sebab nak suroh mama jahit tepi.
then siap! dah boleh buat receiving blanket.

fyi, ni barang untuk baby pertama aku beli.




August 5, 2012

I'm sorry by DLCW



no need to say sorry Dato'.
u r still the winner.
Juara di hati kami rakyat Malaysia.
u had tried your best....



August 2, 2012

Iftar @ Vistana


Selasa lepas ada buka puasa dengan satu department semua.
kat Vistana Hotel KL. nak menyampai ke sana adalah hazab kot dari Jalan Loke Yew tu.
jammed gilaaaaa... naik kematu bontot dok dalam kereta tu.

boss belanja la. buffet. so nafsu adalah macam dah keluar tanduk sikit.
Astagfirullahalazim.

semua sekali 10 orang. 2 table. ni je yang sempat di snap. tu pun sebelum azan.
bila dah azan paham2 la ye macamana keadaan semua orang. nom nom nom....


overall makanan adalah ok. means ok saja. aku bagi 7/10 stars la. 
ada yang tak kena dengan tekak aku. plus seafood aku tak nampak pun.
ikan ada la. udang sotong oyster ke??? nan hado.

rate: RM 50.00 nett per person. kira murah la tu. sebab murah la takde seafood kot.
redha sahaja la.
orang belanja takleh complain lebih2. teeeheeeeee....

lepas tu macam tersentap sikit hati naluri seorang isteri.
sebab hubs buke sorang kat rumah. aku buke sorang takpe, jangan dia.
dia post gambar ni kat fb. sayu hati. 


bini makan sedap2 kat luar, laki makan bungkus kat rumah.
dia makan ayam percik, muratabak, and ayam uncle bob je. fresh orange pun beli. T_____T

sampai2 rumah dari Vistana tu, dia dah tunggu depan pintu sambil cekak pinggang ala-ala marah gitu. (tapi buat-buat je tu bukan marah betul)
aku pun memang takut if dia call-call tanya kenapa tak balik lagi? 
kat mana dah ni?, sampai mana dah ni?, etc.
takut dia marah la sebab tak sampai2 rumah lagi.
he is very particular bab2 aku drive malam2 sorang-sorang ni.

sapa tak sayang bini woi!!!!





August 1, 2012

#WW - Setujukah Anda???






Semalam.... 11Ramadhan





11 Ramadhan 1407H, Lahirnya seorang bayi lelaki ke dunia ini...

iaitu nyawa dan jiwa saya. 
hembusan nafas saya.
my otherhalf. sebelah jiwa saya.
penyelamat saya. my hero.
teman bergaduh, teman ketawa, teman menangis.
my drugs. my aspirin.
my life partner. 
jodoh yang Allah temukan buat saya.


Kini beliau bergelar seorang anak & suami. Belum jadi ayah lagi.
dan kini jantung benihnya sedang berdegup di dalam rahim saya ini.


Semoga Allah s.w.t. panjangkan umur B, murahkan rezeki B, rezeki kita sekeluarga, permudahkan jalan hidup B, kurniakan kebahagiaan dalam hidup B, dalam perhubungan kita suami isteri sekeluarga dan semoga Allah panjangkan jodoh kita hingga ke akhir hayat. InsyaAllah.



semalam, 11 Ramadhan 1433H, genaplah umur si lelaki itu 26 tahun mengikut kalendar Islam.

Selamat Hari Ulangtahun Kelahiran yang ke-26 buat suami tercinta.


No words can describe how much u meant to me.






July 30, 2012

Hari pertama tanpa....


sejak puasa ni, ini lah hari pertama berbuka tanpa nasi.

makan kuey tiau goreng. homemade. terbanyak taugeh sikit.
nasib baik sedap + kenyang kenyang sama macam kenyang nasi.

selama ni memang tak pernah tak makan nasi.
asal berbuke je nasi asal berbuke je nasi.
kau letak la roti john sepuluh bungkus ke, murtabak lapan keping ke, chicken chop ke, kalo ada nasik kat situ, memang aku tuju nasi dulu.


Alhamdulillah.
lepas ni boleh la try masak untuk sahur pulak nanti.

ini adalah menu berbuka pada hari Jumaat ye.
sekian wasalam.
eh tu ke ko update mira???




July 27, 2012

Salam Jumaat


Selamat pagi uolls!!!

Alhamdulillah dah masuk hari jumaat. hari ke-7 berpuasa.
sekejap je dah masuk seminggu kan. lepas ni 2 minggu tau2 dah nak raya.

plan weekend memang dah sedia ada. just nak kena susun betul2.
kalah PM nak susun susun jadual bagai.
hubs siap suruh pegi keluar dgn kawan2 lagi pegi cari baju raya.
aku memang tak hadap pun dia teman aku cari baju raya.
nanti siki2 nak ajak balik cepat. tot of beli kaftan je la tahun ni.
tu je yang bole masuk rasanya ngan badan aku sekarang ni..

banyak cantik2 aku tengok kat fb orang dok jual2...
tapi aku jenis if ada beading2 ni tak yakin nak beli online.
kang ade je aku tak puas ati. so baik aku pegi cari sendiri kat jalan tar masjid india sana.

sabtu still KIV nk keluar jalan2 ke tak. berbuka kat umah in laws kot kat damansara.
ahad buke rumah maksue. alhamdulillah murah rezeki.

selamat berhujung minggu!





July 25, 2012

Ramadhan 2012


dah masuk hari ke-lima puasa baru rasa nak cerita2 pasal bulan puasa ni.
Alhamdulillah 4 hari berjaya puasa dengan baby kat dalam pun x buat hal.
just hari ketiga tu je (Isnin) pukul 6 pun rasa nak pitam dah.
6.30pm terbaring terlentang dalam bilik macam budak2 baru belajar puasa tu.

after berbuke pulak, makan je selesai solat maghrib memang kebaboom tertido dengan telekung2.
hubs pun kesian nak kejutkan sbb memang muka aku time tu memang muka simpati penat gila.
sedar pun bukak telekung je and sambung tido balik sampai pukul 1030pm.
being mira, keluar depan g meja makan, makan roti john pastu lepak depan tv jap and sambung tido balik. heheheheheheh....

gambar2 menu berbuke takde la pulak.
sebab nye malas nak amek + malu dengan in law. she's here since lepas buat minor surgery aritu.
tapi today dah balik ampang balik dah....
so kembali kami berbuka dan bersahur berdua saje.

sekarang kat opis masuk je waktu petang, sebok aku dok google resipi nak masak ape.
takkan asek nak makan lauk yang slalu masak je kan.

maybe after this bole la kite share2 menu berbuke and bersahur kita ye dok?
semalam ade buat agar2 santan gula melaka. tapi takde gambar.
teringin sangat nak makan sebab teringat2 mama punye agar2 santan gula melaka tu.
cepat2 whatsapp mama mintak resepi. padahal dah google but stillllll nak tanya mama jugak.

cubaan pertama adalah 70% berjaya.
agar2 tak keras tak lembik sangat. gula melaka kurang so kaler adalah cair2 saje.
santan terlebih sikit so lemak dia lebih la...
dalam pada 70% berjaya pun hubs ulang amik je dari dalam pinggan.
kira misi berjaya la tu kennn???


pasni nak buat dessert apa pulak ye???




#WW2 - How Big is Your Baby This Week?



Nearly as long as a ZUCCHINI





July 24, 2012

Excited - 3D 4D scan...


siapa tak excited kan anak pertama... tambah2 dah 6 bulan dia dok dalam perut ni.
sekali sekala nak jugak intai2 dia gerak2 buat apa kat dalam nun...

bila dapat je green light from mr hubs, terus bukak website bayi-ibu.com buat appointment.
kitorang buat hari sabtu first day puasa tu... jalan adalah smooth saje nk menghala ke ampang tu.
nak sampai ke klinik tu je macam jem sikit. tapi sikit je la...

jezz was so friendly and know how to pujuk baby buat itu ini..
sbb tangan baby time scan ni banyak kali asek la tutup mulut dia..
susah nak snap best pic. pastu pulak, punyaaaaaa la aktif gerak sana sini.
kejap2 gerak kejap2 gerak.

tapi takpe, as long as die happy and sihat kat dalam tu dah ok dah.
kesihatan berat panjang semua ikot week yg sepatutnya. not too big not too small.
dah 700g dah berat nye... sex gender pun dah confirm 100% dah. :))


korang layan gambar kaki dia je la eh aci tak??? ;p





July 23, 2012

Susah



susah betul la dia nak lepas bb dia.
ni time nak pi tarawih ni bole lagi. yang aku dok tercongok la tunggu punya tunggu.
pi masjid nasib baik tinggal hp semua kat rumah.
kang mau nye imam baca doa iftitah ke alfatihah ke, hubs baca blackberry messenger.



bebel temuduga


ingat tak entry ini? kalo tak ingat pi terjah balik...

ahad semalam adalah turn aku interview untuk jawatan ni la. tu yang kena sakan study tu.
tapi being me mesti ada last minit tudy n study rilex2 je.
tapi niat hati mmg berharap betul dengan jawatan tu...
mira just being mira.

hari yang dinanti telah tiba. (ceyyyy)
hubs hantar and tunggu sampai habis interview. diiringi restu suami tercinta of course.

dalam bilik E, nombor 6.
pukul 1045am jugak la baru masuk tunggu since pukul 8.
sorang estimate dalam 25-30 minit. yang first tu siap sampai 40 minit kot.
yang lain2 dah cuak lebih sebab lama sangat.
agaknya dah lama2 interviewer tu pun dah makin tak larat nak tanya banyak2 soalan, tu yg jadi 30 minit pulak lepas2 tu.

everything goes smoothly. tapi ada satu soalan kantoi teruk kaw kaw punya la..
VISI. failed! aku jawab berprestij, tapi sepatutnya bertaraf dunia.
pegawai interviewer tu dah 2 kali bagi can suh aku pikir and jawab betul2 balik.
harap2 takde la tolak sampai 10 markah untuk soalan tu.

ada rezeki, ada la. insyaAllah.
sekarang doa dan tawakkal je la. semua dah selesai.




July 22, 2012

Khamis lepas ku cuti...


cuti pun ala2 EL sebenarnye... sbb MIL ada minor surgeri kat HUKM.
hubs pulak takut tak sempat sebab dia kena kerja jugak petang tu. 
dia lagi la cuti since isnin selasa rabu kot. bawak pegi check apa semua.
so Khamis tu kena buat minor surgeri. MINOR je la ok...

ape benda tak tahu la kan yang minor tu. 
surgeri apa pun tak payah la aku bagitau kat sini...
surgeri nye kejap je, tapi sebab MINOR kan, kau kena tunggu turn la jugak.

eh, perut i nampak kempis

berkicap jugak la nak tunggu.. nasib baik tempat tunggu best and selesa sejuk semua.
aku memang sarung tshirt je. plus spec. tak kuasa nk ber-lens2 bagai.

ni haaa hubs lagi selamba baring kat situ tido.
nasib area kitorang tunggu tu takde orang sangat.. so senang lenang la dia baring celah tu.

sampai hospital pukul 8.15am macam tu...
habes nye dekat2 pukul 1.... dengan lapar nye tuhan saje tau.
aku makan kaya ball je kot 10 bijik pagi tu. mana cukup 10 bijikkkkkkk!!!!
me want more ok. tapi sebab hubs tak nak pegi beli lagi, dan aku confirm2 la lagi malas nak jalan jauh2, abaikan je la niat di hati tu.



time ni dah nak balik dah... tunggu nak amek next appointment and ubat je kot.
MIL boleh balik rumah. tapi kena jaga la... so kami bawak balik kajang je umah kitorang.
xde la nak ulang alik ulang alik kg pandan nnt.

next week bole bukak jahitan. hoefully semua ok la..
ni pun MIL cakap sakit2 n ada darah2 lagi kat tempat jahit tu...
me so scared la bab2 jahit darah2 ni...




July 21, 2012

Ramadhan Al-Mubarak...







July 18, 2012

Tak free sangat nak update

Tajuk dah explain semuanya. Semalam aku x free sangat nak buat entry.
Sbb nye balik keje pun beli makanan kat pasar malam je.
Tak masak pun. Sampai rumah makan2 online baca blog kejap.
Pastu studyyyyyy!

Study untuk interview kastam tu la.
Memang I'm looking forward and memang letak harapan la.
Tu yang macam nak struggle untuk dapatkan jawatan tu.
Dulu kemain senang kan nak masuk gomen ni. Sekarang.... Hamek kau susah gila.
Berapa stage nak kena lalu. Ni final stage rasa if tak lepas macam sayang (read: rugi) pulak.

So! Chaiyok! Gambate!

Oh yes! Semalam hubs dah bagi green light buat 3D 4D scan.
Terus cepat2 bukak website bayi-ibu.com buat appointment sabtu ni.
Dah dapat confirmation dah pun. Can't wait!!!
Bole pulak lepas booking slot appointment tu, tido malam tu termimpi2 ko buat scan tu.
Hahahahahahaha... Typical mira.


~Till then~



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

July 17, 2012

Cerita makan


muka aku kat opis dah terkenal dengan makan makan dan makan lagi...
so adalah tak heran kalo ade orang nak cakap "mira ni asek buat entry makan je"
selalu ke???

ok back to the topic.
(saje publish entry makan time orang tengah lapar nak tunggu lunch time)

macam yang aku dok cakap2, memang sekarang dah rajin masak. 
cuma kalo balik kampung je kot jadi malas.
maklum la nak rasa air tangan mama kot. hehehe alasan je tuuuuu....

ni adalah menu2 sepanjang minggu lepas.
tapi ada yang tak complete la sebab ada yang terlupa nak amek gambar pulak.
maklumlah dah kebulor sangat agaknye.

sardin + ikan pekasam

meleleh wa cakap lu makan nasik panas2 dengan ikan pekasam ni....


udang goreng kunyit

ni buat basah2 sikit bagi macam ada kuah2 sikit kang hubs bising lak takde kuah.
sekali dia bising daaaaa kenapa tak masak kering bagi garing2... T____t


ikan masak sambal + telur goreng + sayur lemak kobis

time ni makan sorang sebab hubs keje ke apa tah tak ingat.
lagipun memang aku sorang je dalam rumah ni yang makan ikan termenung aka kembung tu.


ayam masak kicap + cendawan goreng

mula2 time before goreng tu nampak macam banyak je cendawan nye.
sekali dah goreng ciput2 plak jadi sikit.
bedal je lah labu janji kenyang perut suka hati.


ada yang teringin nak request resepi ke???
tak payah la.. korang google je la dengan pakcik google tu.
lagi senang sap sap soi keluar macam2 link ha.
aku selalu cari resepi kat Dapur Tanpa Sempadan and MyResepi je...
senang mudah pantas. hanya dihujung jari. ehhhh.....terbuat iklan plak...







July 16, 2012

Confirmed sudah!!



saje je kan nak berahsia bila pergi and dengan siapa...
hehehe... tengok nama macam ramai kan tu.
cer teka cer teka.

ni pun last minit plan and booking. tapi takde la last minit mana pun.
still ada 1 month time.
last year pegi. this year pegi lagi.
syiokkkkkk woooo! bole shopping lagik.

harus simpan duit gaji bulan ni. T___t

~till then~



Bajet Artis letteww.....


ini adalah entry nak bercerita pasal hari ahad lepas.
dua2 laki bini dok sok sek sok sek macam nak demam dah. dengan hidung berair bagai.
sampai satu masa tu hubs cakap, jom keluar la. dok rumah macam nak sakit je.

dah keluar takpe lagi... melantak macam nak gila pulak.
keluar petang, makan pizza hut yang baru tu steak steak apa tu kan.
dah malam pulak kita pekena seafood kat jalan alor lagi.
imagine je la macamana perut tu membesar dengan jaya nya.
tapi aku takpe ade reason.
bak kata officemate "now you can hide ur tummy fat" - sebab mmg perut besar pun kan.

sorry takde gambar semuanya. :|

opssss! excuse the blog owner.


sebenarnya bukan nak cerita apa sangat pun...
just nak bagitau kepayahan aku nak amek gambar dengan mr.hubs.
susah betoi weyyy kalo tak kena dengan mood bergambar dia.
dia kena sampai mood dia baru ok ajak bergambar.

nampak sangat macam aku yang terhegeh2. (read: padahal memang betul pun)
bhahahahahahaha.....




you see!




T_________T

ok memang aku je la yang terhegeh-hegeh itu.




July 15, 2012

Menjadi Amalan...


sekarang aku ada habit baru... bukan habit sangat la. just for the sake of my baby...

baca asmaul-husna and buat sudoku.
mostly memang aku akan buat time malam bila dah landing2 nak tido tu la.
aku baca asmaul-husna tu sekali pasang yang dalam galaxy tab punya. 
well baru ada rythm and alun2an sikit kan.
sudoku pulak asal ade time rajin je memang aku buat even kat opis pun.
tu yang nampak kadang2 macam aku busyyyy je buat kerja. padahalllllll......



buku sudoku tu dah agak lama beli.
just kadang rajin kadang malas tu yang tak terbuat2 tu.
sekarang ni je baru rajin sehari sampai 10 puzzle boleh buat.

hope this effort boleh menjana otak baby dalam perut la kan...
kita hanya merancang dan berusaha, Allah yang menentukan.
Amin.



July 13, 2012

24 weeks


Hari ni genap tepat 24 weeks.

Next check up pun lagi 2 minggu lambat lagi. so tak tau berat sekarang berapa.
yang pasti, dagu berlapis2 macam kuih lapis, lengan sebesar paha nicole richie dah rasanya ni.
mengembang dengan jayanya...


gambar ni amek semalam lepas balik kerja.

senyum... tak perlu kata apa-apa.




July 11, 2012

Karnival Keluarga 1 KDN


Sabtu lepas hubs ada Karnival keluarga 1 KDN kat Maktab Penjara Kajang.
Sekangkang kera je dari rumah aku penjara tu.
So agensi2 jabtan2 yang under KDN semua terlibat.

Ada hari keluarga, sukan, and barbeku. Dapat agak tak aku pegi ke tak?
aku dah semestinya la tak pegi siang tu... memang harapan tinggal harapan la aku nak pegi.
Barbeku je la nampak muka aku... hehe...


hubs kena pegi office dia dulu and datang penjara kajang tu naik bas.
sebab diorang ada perasmian bagai pagi tu. 
and ada karnival sukan jugak kan. so kena awal la....
aku dok berdengkur lagi time dia pegi nih... ;p



hubs masuk acara menembak okkkkkk... believe it or not? believe it....
dalam group dapat no 1. dah campur2 ngan team lain sume total up dapat tempat ke-4.
jadi la dari takde tempat kan... tu pun bukannya berlatih apa..
tau2 masuk menembak terus je.

 tengok tu laki ku... gaya harus ada ok!

aku time ni sebok kemas rumah baru laki ku balik...
malam pukul 8 terus g majlis barbeku makan2 semua.
tapi harap maklum takde gambar.
sebab aku adalah sangat malas nak pegi pun sebenarnya. tp bab makan rajin je...

rambang mata okkkk sebab diorang buat macam gerai2 tu...
tp bukan gerai la sebab besar sangat.
satu agensi/jabatan satu khemah.
so ada sate, laksa, ikan bakar, ayam bakar, kambing golek 5 6 7 ekor, mee rebus, mee jawa, char kuey tiaw, nasi goreng bihun goreng, sata, otak-otak, etc...
banyak-banyak...sumpah banyak gila. 
buffet durian pun ada. haaaa amek kau sorang angkut sebijik!

belum pukul 10 lagi aku dah cabut balik.
kata rumah dekat gila je kan. memang tak la aku nak tunggu lama2.




July 10, 2012

Alhamdulillah...


aku lulus ujian CAC Kastam bulan April aritu...
Alhamdulillah... rezeki baby dalam perot ni kot...
just tinggal 1 stage je lagi after this which is interview. kalo tak salah aku la....


punya la lama nak tunggu result ni keluar.
bila dah boleh check tadi, debor2 lak nak masukkan no ic sendiri..
dah key in no ic, tak sanggup nak tekan hantar.
suruh hubs yang tolong klik kan.

Alhamdulillah lagi sekali.

diakhiri dengan ucapan tahniah peluk cium dari suami tercinta depan pc. ehhhhhhh!



Bibik in da house


Sabtu lepas memang plan nak kemas rumah secara besar2an.
besar xde la besar mane pun...
tapi ubah jugak la katil bilik kitorang and guest room. 
kau ingat senang nak ubah2 katil bagai semua tu??? 
dah kemas haru la sapu, harus la mop, harus la kemas bahagian lain pulak kan.
takkan katil je ye dok.
bangun pun dah agak lambat. breakfast pun dah pukul 11 macam tu ha...
after breakie baru start mengemas tu...

u will never imagine muka belengas aku time mengemas tu....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 pang sedas
.
.
.
.
.
.
nak tengok lagi satu???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



ok thanks bye!




July 6, 2012

Tak paham aku ape nak jadi dgn office aku ni...


Baca tajuk pun dah tau aku nak bebel apa kan...
sudah semestinya pasal office la... sejak2 ada HR manager baru ni, makin menjadi2 auntie cleaner mengadu domba. mungkin mintak senangkan kerja dia
Fine! sukati dia la nak mengadu ke apa kan... tapi agak2 la.

Printscreen email adalah pasal kebersihan toilet semua.
Dia (HR manager) sent kat perempuansss je.
ok tak pe la sebab dia macam concern kan pasal kebersihan toilet. Bagus la kan.
tapi tapi... cer ko baca email tu.

klik gambar untuk tumbesaran

1) Ada jugak orang yang still mencangkung atas toilet bowl? apekahhhh...
Toilet cangkung ade je, masuk la sana. yang pegi masuk toilet duduk kau dah kenapa pulak nak pegi mencangkung atas tu. selagi tak jatuh tergelincir semua selagi tu la nak buat?

FYI dalam washroom office ada 3 toilet. 1 cangkung, 2 duduk. 2 sinks. and cermin besar. CLEAR?

Ni second picture plak paling latest. Hari Selasa lepas.
lagiiiiiiiiiiiiii tak boleh belahhhhhhh weyyyyyyyyyyyyyyyyy!
klik gambar untuk tumbesaran


2) Siapa punya kerja tak flush bagai weh? Kau tak sekolah ke?
Sorry to say la.. aku rasa bukan kaum aku (read: mim layu) yang buat macam tu. 
kita even buang kecik ke besar ke basuh cuci dengan air kan? 
macamana timbul isu tak flush kalo dah bukak air? terlupa tekan flush??? tak masuk akal...

Kaum aku ni bukan macam kaum kau yang calit pakai tisu je. 
and kaum2 mim-layu kat office aku semua aku rasa beradab nak flush and cuci after habis keje ehem ehem tu. takde nye nak main tinggal macam tu.

Agaknye HR office ni senang lenang sangat kot sampai nak tengok siapa yang pegi balik toilet if diorang kunci nanti. If la kan...

pastu kalo aku dah balik dari toilet, diorang akan pegi cek toilet tu tengok aku flush ke tak kot. 
tak pun tengok ada kesan tapak kasut aku tak kat atas toilet duduk tu.
miahahahahaha.... gilos!





July 5, 2012

RIP - Ikan Division


kat office aku ni, boss aku ada la bela ikan. bela dalam box (product yang kitorang carry) sendiri.
so macam nak menunjukkan betapa waterproof la product kitorang tu.
and kitorang buat box tu jadi aquarium. 

kitorang tu means people dalam division aku je. not satu office k. 
aquarium ni letak kat meja boss aku. dia la hari2 bagi makan.
rajin jugak dia cuci and tukar air ikan tu.
if dia kena outstation, kitorang2 la yang akan take over keja2 tu. 
or admin yang buat if kitorang pun busy.

ala beli ikan biasa je. ikan laga eh kot nama dia yang cantik2 colourful bagai tu.
mula2 beli 2, lepas tu tambah lagi dua. yang sekor first beli ni je hidup.
lepas yang lain mati, tambah lagi 2 ekor. saja la kan nak bagi kawan.
yang baru tu pun mati jugakkkkkk. kena buli ke apa pun tak tau la.
so tinggal yang otai sekor ni je. 
lama jugak la since feb 2012 tak salah aku.


ni satu time ni, around 2 minggu lepas, tetibe kitorang perasan perut dia kembung melampau.
macam nak meletup tu. then Alex pun pegi put sticky note "no feeding".
sebab ada jugak orang lain pun gatal tangan pegi bagi makan tak ikot time.
over makan la kot.

sampaikan Isnin lepas time aku nak bagi makan, dalam pukul 10 macam tu baru perasan dah terapung haa ikan ni. mati dah. ajal la kot kan...
tapi cer tengok perut dia. memang kembung macam tu la...


kembung macam nak meletup la tu kan?
warna dia pun dah takde biru2 merah ala2 peacock tu. dulu masa mula2 beli cantik je.
sakit kot perut kembung kan terus tukar warna.

semua budak ofis cakap ikan ni kena torture ngan kitorang. tu yang mati tu.
kuaja ok. kitorang bela dengan penuh rasa kasih sayang. miahahahaha....



Pregnant & Memasak


Awal2 preggy dulu like first 3 and a half months memang tak boleh masak langsung.
bukan tak boleh masak apa, bau2 tu yang tak boleh.
masak simple2 macam scamble egg tu bole la lagi. tapi no tumis-tumis ok.
mau time tu jugak muntah keluar isi perut semua balik.

ada jugak orang sebelah masak pun (read: tumis) aku rasa macam nak g hempuk pintu dapur dia terbalikkan kuali dia semua. 
dah habis ikhtiar dah nak buat macam mana tak nak bagi bau.
last2 masuk bilik, masuk selubung dalam comforter.
larat ke setiap kali tiap-tiap hari aku nak buat macam tu kan.

abes je morning and night sickness aku tu, lebih kurang dalam week 14 15 macam tu.
terus segar bugar rasa.
takde dah pagi2 bangun2 je terus terjah toilet bowl.
takde dah balik2 keje je melepet aku terbaring depan tv.
takde dah malam2 lepas dinner, muntah bercinta dengan toilet bowl lagi.
takde dah pegi pasar malam je aku sorang je tutup hidung lalu depan gerai2 makanan.
sampaikan time tu rasa nak tido dalam toilet pun ada. sambil tongkat dagu kat toilet bowl.

mood ke dapur dan memasak macam menggila dah. rajin sangaaaat masak.
macam2 yang susah2 pun aku masak. western ke, barat timur utara selatan semua ada.

ikan pekasam + sardin

macam ni menu semalam. simple je sebab asek makan yang sarat2 je kan.
sekali sekala makan yang simple2 ni pun boleh buat kau nak tambah nasik sampai 3 kali.
aku le tewwwwwwwwww... eh tak tak. aku dua pinggan je makan semalam.
tu pun sebab pekasammmmmmmmmmmm. tak paham aku kenapa ada orang tak suka pekasam.
puasa nanti kau bagi aku pekasam saje untuk sahur selama sebulan pun aku boleh je hidup.

kelmarin masak spaghetti. nak jugak bagitau even takde gambar. hubs berkali2 tambah haaa...
lega rasa bila tengok suami sendiri makan penuh berselera masakan isteri kan???

ni gambar yang lain2 ni saje nak letak kat belog.
tanda nya aku tak tipu korang la yang aku betul2 masak kat rumah. miahahahahaha....
kalo aku tipu pun ade orang kesah ke kan???? nan hado.

pari bakar portugese style + bendi goreng + ayaq asam

 ayam masak lomak cili api

ayam goreng bercili / ayam goreng berlado

ayam masak kicap

nasi ayam


perasan tak banyak lauk ayam je. ntah kenapa bila aku masak ikan ke, udang ke, sotong ke, aku tak amek pic. kebetulan or atau memang aku ada racist sikit ngan seafood. (eh aku suka tau makan seafood)

ada jugak aku twitpic gambar2 aku masak semua ni, sampaikan sorang officemate aku, lelaki tanya.
"eh kau pandai masak rupanya kan?"
Helloooooo... aku anak sulung, bukan manja, dah bersuami lagi. what do u expect?

masak pun senang je sebab masak untuk 2 orang kan. 
cer ko suruh aku masak untuk 10 orang tengok, berapa lama aku nak bersilat kat dapur tu nanti.

mmm.... malam ni nak masak apa pulak heh?