July 11, 2009

resipi cuti2


dalam time cuti bulan 5 & 6 aritu, aku ade suke gile masak dua benda nih..
actually, bukan benda la. ianya sejenis makanan which is Masak Lemak Cili Api Ayam & Puding Caremel.
bukan nak bongkak or angkuh, first try dah berjaya dengan jaya nye.. hihi...
mungkin faktor keturunan jugak kot.
dulu Mama owner catering and kantin. so bab2 masak memasak ni memang sebelah mata je la mama pandang.
but now mama dah tak bukak catering and kantin lagi dah sejak kitorang pindah rumah tahun 2001 dulu.
tapi die punye gen gen keturunan tu tetap ade..

ok... first, aku nak letak resipi Puding Caremel dulu k.


Bahan-bahannya

1 cawan gula (utk buat caremel)
1cawan gula
1 tin susu cair
6 biji telur
1 camca kecil esen vanila
2 camca besar tepung kastad/jagung (kalau nak keras sikit)

Cara membuatnya

1. Pukul gula bersama telur sehingga hancur.
2. Masukkan susu cair, esen vanila dan tepung kastad/jagung
3. Tuang adunan kedalam bekas yang telah diletakkan dengan caremel
4. Kukus selama 45 minit, kemudian sejukkan baru dihidang


sumber: en google

SELAMAT MENCUBA!!!

2 LoveLoLLipop:

Fadhlah said...

cuba bakar pulak...rasa dia nyer kerangupan tu...sedap oooooo

LimeLoLLipop said...

hahaha..boleh ke?
sedap ke kalo bakar.. kalo bakar jd kek la en padlah oi..