August 11, 2009

tioman baby - budget!


mm...ok lets start.
haritu kan aku ada janji nak buat entry pasal duit2 budget2 pergi tioman kan...
so here we go.

act, kitorang dapat pakej tu time Matta Fair kat KL bulan mac ke april tah kan..
thats y aku rasa pakej yang kitorang dapat tu lagi murah dan berbaloi baloi.
tapi aku tak tau brape harga pakej yang kitorang dapat tu.

tapi mengikut harga asal pakej yang ditawarkan oleh Salang Pusaka Resort, sebenarnye rm320 per person utk pakej 3 days 2nites kat sane.. uollss bleh tengok kat sini kalo tak percaya.
tapi kami the geng buat macam satu rombongan camtu, bayar siap2 rm400 per person kat sorang leader ni..
die la yg kumpul2 duit and setelkan sume bende...
kami just buat bodo pegi bawak diri n barang2 je aritu since dah bayar sume...
sampai ada sorang ni, Wan name die, tak tau langsung kitorang nye resort's name.
hahahahaha...

btw, time we ollss pegi ni boleh dianggap peak season jugak.. sbb weekend 1 walaupon bukan cuti skolah. plus ada event mega dive lagi.
kami agak beruntung la sebenarnya kalo nak ikot2 kan.

rm400 tu adalah untuk:-
  • minyak kereta pegi balik
  • tol pegi balik
  • tambang feri pegi balik
  • 2 nites @ chalet with air-cond (2 persons in a room)
  • 2 x breakfast
  • 1 x pack lunch
  • 1 x dinner
  • 1 BBQ dinner
  • snorkelling session (including equipment)
  • makan2 kat Umbai Melaka
  • parking kete kat Stadium Mersing
aritu dalam entry tioman yang ni kan aku ade cakap kitorang makan free jek kat Umbai tu..
itu adalah hasil balance2 duit yang tinggal la...
tapi sebenarnye ada lagi extra, tapi kami bagi pada owner kereta yang digunakan utk ke Mersing tu..
ye la kan...utk die service ke nnt kan...

if tak nak amek pakej pon boleh..tapi mesti la mahal lagi kan nanti...
macam bayar satu2 pulak. so baek amek pakej utk sape yang nak pegi ramai.
kalo setakat 2 3 orang tu tak amek pakej pon takpe rasanya.
kalo takmo amek pakej, harga die camni plak...

  • tambang feri = rm35 sehala (rm70 la pegi balik)
  • minyak kete from kl to mersing = rm60 sehala (anggaran saje ye)
  • toll = aku tak ingat...sorry!
  • snorkelling @ island hoping (6 places)= rm80 per person
  • scuba diving = rm120 per person
  • sewa goggles n kaki itik(flippers) = rm12 sehari
  • sewa bilik = depends on season.. kalo peak season mau mahal kan.

itu je kot yang aku ingat :)

hmm...tu la basically budget aku ke tioman... jangan ado yang ngate aku saje nak nunjuk2 aku banya duit ke hape ke k..
sebab nye ini adalah fully sponsored oleh si BF. bukan duit aku pon.
aku hanya bawak dwet belanja rm200 je... untuk beli2 jajan ke, mineral water, eskrem, souvenir, coklat, etc.
itu pon ihsan mama... dan tak keluarkan habis dari bank.
kalo tak mau licin duit aku.. 200 tu pon licin dek penangan duty free... coklat heaven heaven!
itupon paw lagi duit si BF. hehehe.. i lap u lah BF.

harga2 bende2 kat sane for sure lah mahal sket ka.. sure korang pon tau kan...
ni aku list yang aku ingat je ok.

  • nasi goreng cina = rm8
  • nasi goreng thai = rm8
  • mineral water (s) = rm2.50
  • mineral water 1.5l (cold) = rm3.50 - rm4
  • mineral water 1.5 (biasa) = rm3 - rm3.50
  • coke, sprite, f&n etc = rm5
  • eskrem conetto = rm3.50 (biasa rm2.70)


hope ini akan mmbantu sape2 yang nak g bercuti nnt ye.